جاده تنگ ارم، قتلگاه انسان های بی گناه
زیوان :جاده نمازگاه یا همان بهتر بگویم تنگ ارم تا جایی که ذهن نگارنده خطور میکند ۳۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند و صدها خانوار نیز عزادار شده، نان آور خود را از دست داده یا داغدار جوانان برومند و کودکان و نوجوانان خود شده اند که هزاران آرزو و رویا برای آنان در اندیشه خود پرورده بودند، یا شاید هم بیشتر، […]
زیوان :جاده نمازگاه یا همان بهتر بگویم تنگ ارم تا جایی که ذهن نگارنده خطور میکند ۳۰۰ نفر جان خود را از دست داده اند و صدها خانوار نیز عزادار شده، نان آور خود را از دست داده یا داغدار جوانان برومند و کودکان و نوجوانان خود شده اند که هزاران آرزو و رویا برای آنان در اندیشه خود پرورده بودند، یا شاید هم بیشتر، قصد بزرگ نمایی این یا خطرناک بودن جاده را ندارم همگان این مسئله را باور و از نزدیک شاهد شرکت در عزاداری این عزیزان از دست رفته بودند .
چه بسیار پدرانی که جسم بی جان و خونین ، میوه های باغ زندگی خود را با دست خود به دل خاک سپردند و سالیان سال در سوگ آنان اشک میریزند و چه فراوان مادرانی که در هجر و فراق عزیزان خود عمری را با اندوه و غم گذرانده یا میگذرانند. کم نیست شمار کودکانی که والدین خود را از دست داده و عمری را با درد یتیمی و محروم از حمایت پدر و مهر مادر روز میگذرانند. تبعات روانی ، انسانی و اقتصادی ناشی از این تصادفات مرگ بار نیز بماند.
بیایید کمی تامل و تعمق کنیم تا به کی باید شاهد از دست دادن عزیزان خود باشیم. آیا راه و چارهای نیست؟ تدبیری وجود ندارد؟
اگر به محل و موقعیت وقوع تصادفات مرگ بار در این جاده نظر بیندازیم ، آشکار میشود که صدها نفر ظرف چند سال در محدودهای کوچک و در شعاعی کمتر از ۵ کیلومتر جان باخته اند. به گونهای که این راه را میتوان یک قتلگاه مخوف و وحشتناک قلمداد کرد. بطور معمول هفته و ماهی نیست که تصادفی مرگبار اتفاق نیفتد. در نهایت اندوه و تاسف باید گفت، هنگامی آه از نهاد هر عقل سلیمی برمیآید که بشنود
نتیجه اینکه جادهتنگ ارم تا پل نمازگاه با داشتن پیچ و خمهای خطرناک فراوان ، شیب های تند ، عرض کم و عدم برخورداری از ایمنی لازم ، یکی از جاده های بسیار پرخطر و حادثه آفرین و به عبارت درستتر یک« قتلگاه جاده ای » و راهی نا امن است و مرتباً شاهد وقوع حوادث مرگبار در این جاده هستیم.
با صراحت از همه مسئولان کشوری و استانی پرسیده میشود، آقایان محترم! چند نفر دیگر باید قربانی شوند ، آیا تعدادافراد کافی نیست؟ طول این جاده به ۳۰ کیلومتر تجاوز نمیکند. هزینه احداث راههای مواصلاتی مطمئن و ایمن سازی و حذف نقاط حادثه ساز این راهها چقدر است؟ آیا جان مردم این سامان و مسافران این جادهها، ارزش و استحقاق این توجه و هزینهها را ندارند؟
درآمد حاصله از پارس جنوبی و … چه میزان است؟ آیا اگر رقم ناچیزی از این درآمدها برای رفع این معضل جدی اختصاص داده شود در مدت کوتاهی این مشکل برای همیشه حل نخواهد شد؟
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 2 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۲